Thursday 16 October 2008

Solidārā Mācību olimpiāde Latvijā

PATEICOTIES SOLIDĀRAJĀM MĀCĪBĀM, LATVIJAS JAUNIEŠI KOPĀ AR CITIEM EIROPAS, ĀFRIKAS UN BRAZĪLIJAS JAUNIEŠIEM PANĀKS FINANSĒJUMU ATTĪSTĪBAS PROJEKTU UZSĀKŠANAI




Novembra mēnesī “Mērķis ir palīdzēt”


(Rīga, 15/10/08) Pirmdienā, 5. novembrī, vairāk nekā 300 lasītavās un bibliotēkās 12 Eiropas, Āfrikas un Amerikas valstīs sāksies 6. Solidārā Mācību olimpiāde, www.solidaraolimpiade.com.

Kā tā notiek: Jebkurš, kas piesakās šai aktivitātei, var apmeklēt kampaņai piemērotās mācību telpas – lasītavas – un pārvērst savas mācību stundas naudā, pateicoties privāto un valsts sponsoru atbalstam. Piedalīties ir ļoti vienkārši: ienākot lasītavā, jaunietis saņem papīra monētu, kura atbilst ieplānoto mācību stundu skaitam. Kad šis laiks ir pagājis un jaunietis vēlas doties prom, lasītavas pārzinis apstiprina, ka jaunietis izpildījis ieplānoto, tad apzīmogo vai paraksta papīra monētu un iemet to urnā. Katra mācību stunda nozīmē vienu eiro palīdzības šiem četriem projektiem:


1. Jauniešu profesionālā apmācība Gvajakilā, Ekvadorā.
2. Kamerūnas bērnu, jauniešu un sieviešu izglītošana.
3. Četru “Mains Ouvertes” skolu tehnisko darbnīcu aprīkošana (Haiti).
4. Mācību atbalsts Angolas bērniem un pusaudžiem.

Solidārā Mācību olimpiāde vēlas viena mēneša garumā rosināt mācīties vairāk nekā aptuveni 15 000 jauniešus, kuri varētu piedalīties, saistot savu pūliņu laiku ar palīdzību attīstības projektiem.

Šīs jūtīguma un izglītības aktivitātes pamats ir klasiskais teiciens “laiks ir nauda”. Studentiem un skolniekiem tiks lūgtas vienīgi pūles mācīties, jo olimpiādes nolūks ir veicināt mijiedarbību starp: solidaritāti, izglītību un jaunatni; tie būs dažādi privāti un valsts sponsori, kuri finansēs jauniešu bibliotēkās ieguldīto mācību stundu pārvēršanu naudā.

Tādā veidā studējošie jaunieši aktīvi parāda savu atbildību un solidaritāti, kļūstot par galvenajiem varoņiem ceļā uz pārmaiņām, kuras vēlamies panākt, sniedzot palīdzību attīstībai. Šai kampaņai ir vairāki mērķi: veicināt jauniešu aktīvu pilsoniskumu un uzsvērt to vietu sabiedrībā; dot viņiem iespēju piedalīties starptautiskajā sadarbībā ar saviem resursiem; un meklēt jaunus izglītības fokusus, kas padarītu mācīšanos pievilcīgāku.


Piecās iepriekšējās olimpiādēs tika savākti vairāk nekā 440 000 eiro, pateicoties vairāk nekā 25 000 jauno dalībnieku ieguldītajām mācību stundām. Šajā, 6. olimpiādē, tiek plānots panākt vairāk nekā 190 000 mācību stundu, jo šī aktivitāte ir šķērsojusi robežas un tagad notiek 12 Eiropas, Āfrikas un Amerikas valstīs, to starpā arī Latvijā.

Rīgas lasītavas, kuras piedalās 6. Solidārajā Mācību olimpiādē, ir: Stradiņa Universitātes lasītava, Rīvas Kultūras Centra lasītava, Centrālās Bibliotēkas lasītava (Brīvības ielas filiāle), Latvijas Universitātes centrālās ēkas lasītava, kā arī lasītavas Latvijas Universitātes Ekonomikas un Vadības, Juridiskajā un Pedagoģijas fakultātēs.

Aktivitātei ir izveidota interaktīva mājaslapa, www.solidaraolimpiade.com, kurā katra lasītava uzskaita savus dalībniekus un to ieguldītās stundas un kurā var sekot olimpiādes rezultātiem ik dienu.



LATVIJĀ ORGANIZĒ:


Vairāk informācijas www.solidaraolimpiade.com un sazinoties ar:

Rakele Moreno
KAC, Kopienas Attīstības centrs
kac.latvija@inbox.lv
Tel.: 28209936

1 comment:

Anastácio Soberbo said...

Nice blog.
Diemžēl ne rakstīt vairāk, bet zināt, neliela latviešu.
A hug no Portugāle