Saturday 6 December 2008

Noslēgsies 6. Solidārā Mācību olimpiāde

5. decembrī noslēgsies pirmā Latvijā organizētā Solidārā Mācību olimpiāde. Kopienas Attīstības centra (KAC) ierosinātajai iniciatīvai atsaucība ir daudz lielāka nekā iepriekš tika cerēts. “Olimpiāde dod jauniešiem izdevību iedziļināties kādā problēmā un palīdzēt to atrisināt. Tā viņiem piedāvā iespēju justies kā daļai no kādas kopienas, kura palīdz citām kopienām, kurām ir mazāk iespēju,” uzskata Rakele Moreno, minētās biedrības projektu vadītāja. Projektā piedalās Latvijas Universitātes Bibliotēka, Stradiņa Universitāte, Rīgas Centrālā bibliotēka un Kultūras centrs „Rīva”. Latvijā kopumā šajā projektā iesaistījušies 2049 dalībnieki ar kopējo stundu skaitu – 9300.

Šogad Solidārajai Mācību olimpiādei bez Latvijas pievienojās arī Zviedrija, Lietuva, Čehija, Slovākija un Vācija. Nākamgad ir plānots iesaistīt vēl vairāk valstu.

Dalībnieku skaits visās 12 valstīs - Zviedrijā, Lietuvā, Čehijā, Belģijā, Spānijā, Itālijā, Latvijā, Vācijā u.c. novembrī bija 19 418 un kopējais mācību stundu un savākto eiro skaits bija 146 503.

Šogad savāktā nauda tiks veltīta četriem projektiem. Latvijā ar KAC starpniecību savāktā nauda tiks nosūtīta uz Angolas galvaspilsētu Luando. Ar savāktās naudas palīdzību tiks celts “Kudilanga ni Kudziola” centrs jeb Kopienas centrs sociālajai, izglītības un sanitārajai attīstībai, lai stiprinātu un padarītu neatkarīgākus sievietes, bērnus un pusaudžus. Vairāk informācijas par šo projektu www.solidaraolimpiade.com.

Mērķis ir risināt problēmas, no kurām cieš Luandas nelabvēlīgo rajonu kopienas – nabadzība, jauniešu vardarbība, neveiksmes mācībās. Plānots arī sniegt atbalstu sievietēm un ģimenēm, kuras cieš no minēto problēmu sekām.

Izvirzītie mērķi ir:
Uzlabot nestabilo higiēnas un sanitāro situāciju ikdienā.
Uzlabot piekļuvi sanitārajiem resursiem, kas nav viegli pieejami.
Likt iedzīvotājiem apzināties ūdens tīrības nozīmīgumu, lai novērstu slimības.
Apzināt un izpētīt AIDS transmisijas ceļus, kā arī to slimību izplatīšanās veidus, kuras nav lipīgas.
Uzcelt skolu ar 16 mācību telpām, kur sniegt adekvātu pamatizglītību un vidējo izglītību.
Nodrošināt personalizētu pedagoģisko uzmanību pusaudžiem, kuri iesaistīti jauniešu vardarbības riska un neveiskmīgu mācību situācijās.
Piedāvāt speciālistu palīdzību bērnu un pusaudžu ģimenēm un to tiešajiem ģimenes locekļiem, it īpaši mātēm.
Rosināt interesi un sarunas par sievietes lomu sabiedrībā (par dzimumu vienlīdzību).
Spēcināt un attīstīt tādu vērtību pieņemšanu, kas būtu balstītas uz cilvēku vienlīdzību neatkarīgi no to dzimuma, reliģijas vai rases.
Mēs ceram, ka visi Latvijas iedzīvotāji turpinās būt daļa no šī solidaritātes tīkla arī nākamgad un turpinās dot iespējas citiem bērniem, kuras bez jums, studentiem, universitātēm, lasītavām un sponsoriem nebūtu iespējamas. Paldies, ka padarāt par viņu dzīves labākas.

No comments: