Monday 15 December 2008

Latvijas jaunieši saziedo 9593 eiro izglītības projektiem citās valstīs



6.Solidārās mācību olimpiādes laikā, kas Rīgā norisinājās no 5.novembra līdz 5.decembrim, Latvijas jaunieši, mācoties bibliotēkās, saziedojuši 9593 eiro ar izglītību saistītiem projektiem citās valstīs. Vairāk kā puse no šīs summas tika saziedots Rīgas Stradiņa universitātes bibliotēkā, kur jaunieši visaktīvāk apmeklējuši bibliotēku - akcijā piedalījušies 2654 RSU bibliotēkas lasītāji (kopā Latvijā - 4339), katrs vidēji bibliotēkā pavadot vairāk kā divas stundas.
Akcijas laikā interesentiem, mācoties kādā no olimpiādes norises telpām, par katru mācību stundu no dažādu valsts institūciju un privātu uzņēmumu līdzekļiem tika ziedots viens eiro kādam no četriem ar izglītību saistītiem projektiem Ekvadorā, Kamerūnā, Haiti vai Angolā.
KAC projektu vadītāja Rakele Moreno atzīst, ka Latvijas jauniešu atsaucība bija lielāka, nekā cerēts, un uzskata, ka akcijas panākumus nodrošinājusi jauniešiem piedāvātā izdevība iedziļināties kādā problēmā un palīdzēt to atrisināt. "Tā viņiem piedāvā iespēju justies kā daļai no kādas kopienas, kura palīdz citām kopienām, kurām ir mazāk iespēju," norāda Moreno.Šogad spāņu nevalstiskās organizācijas "Coopera" iniciatīvai pirmo reizi bez Latvijas pievienojās arī Zviedrija, Lietuva, Čehija, Slovākija, Vācija. Akcija atkārtoti norisinājās arī Beļģijā, Burundi, Brazīlijā, Kotdivuārā, Spānijā, Itālijā. Šogad visaktīvāk akcijā piedalījās Spānijas jaunieši, saziedojot 160 346 eiro.
Kopumā šogad 6.Solidārajā mācību olimpiādē piedalījušies 22 736 cilvēki, pavadot bibliotēkās 219 444 stundas, līdz ar to izglītības projektiem saziedojot 219 444 eiro jeb 153 914 latu.
Latvijā savāktā nauda tiks nosūtīta uz Angolas galvaspilsētu Luandu, kur tiks celts kopienas centrs sociālajai, izglītības un sanitārajai attīstībai, lai stiprinātu un padarītu neatkarīgākas sievietes, bērnus un pusaudžus. Šāda centra izveides mērķis būs risināt problēmas, no kurām cieš Luandas nelabvēlīgo rajonu kopienas, - nabadzība, jauniešu vardarbība, neveiksmes mācībās, kā arī sniegt atbalstu sievietēm un ģimenēm, kuras cieš no minēto problēmu sekām (RSU, 15.decembrī).

No comments: