Sunday 6 November 2011

Solidārā Mācību olimpiāde Rīgas bibliotēkās- "Es varu palīdzēt, tur kur esmu"


„ Es varu palīdzēt, tur kur esmu”. Ar šo devīzi vairākās Rīgas bibliotēkās 5. novembrī sākās 9. Solidārā mācību olimpiāde. Jau ceturto gadu pēc kārtas biedrība Kopienas Attīstības Centrs(KAC) šo solidaritātes projektu organizē 7 bibliotēkās:

Biznesa Augstskolas „Turība” bibliotēka
Kultūras centra „Rīva” bibliotēka
LU Daudznozaru bibliotēka: datorika, juridiskās zinātnes
LU Ekonomikas zinātņu bibliotēka
LU Humanitāro zinātņu bibliotēka
LU Izglītības zinātņu un psiholoģijas bibliotēka
LU Sociālo zinātņu fakultātes bibliotēka.

9. Solidārajā mācību olimpiādē piedalās Latvijas, Spānijas, Beļģijas, Itālijas, Slovēnijas, Kolombijas, Meksikas un Burundi jaunieši.
Šā gada Solidārās olimpiādes mācības būs veltītas 7 projektiem par sadarbību attīstībai. Par katru Tavu mācību stundu kāds no mūsu sponsoriem ieguldīs 1€, lai nodrošinātu izglītības pieejamību Brazīlijā, Čadā, Kolumbijā, Haiti, Latvijā Meksikā un Mozambikā. Tādējādi mūsu mācību stundas dos savu ieguldījumu un pievienosies starptautiskajām kustībām, kas cīnās par nabadzības izskaušanu, par to, lai tiktu garantēta cilvēktiesību ievērošana, vai lai sasniegtu otro no Tūkstošgades attīstības mērķiem - “Nodrošināt visiem iedzīvotājiem pamatizglītību”.
Ikvienam, kurš vēlas piedalīties, ir jāierodas vienā no aktivitātes rīcībā nodotajām
lasītavām. Lai piedalītos, ir jāpieiet pie lasītavas pārziņa, kurš pierakstīs studenta datus, piereģistrēs viņu olimpiādē un piešķirs viņam solidāro mācību pasi, kurā tiks uzskaitīts studenta realizēto mācību stundu skaits un ar mācību pūliņiem savāktie eiro.
Pēc piereģistrēšanās studentam būs jāizlemj, cik ilgu laiku viņš pavadīs mācoties, un lasītavas pārzinis viņam iedos atbilstošo papīra monētu: ir 1 stundas un 1,5 stundu papīra monētas,
kurām attiecīgi ir 1 eiro un 1,5 eiro vērtība. Studentam promejot, brīvprātīgais darbinieks pārbaudīs papīra monētu, apzīmogos to, iemetīs to urnā, pierakstīs mācību pasē realizētās mācību stundas un aizpildīs kontroles lapas. Noslēgumā viņš ievadīs lasītavas datus interneta vietnē http://www.solidaraolimpiade.com/.
Katra mācību stunda nozīmē 1 eiro, kas šogad tiks ieguldīts projektā Sākumapmācības cikla
ieviešana Rubas speciālajā internātskolā.
Jaunums šogad Latvijā neapšaubāmi ir tas, ka paši Latvijas jaunieši ieguldīs savas mācību
stundas, lai atbalstītu projekta realizāciju Saldus novada Rubā.
Katru gadu grūti nākas atrast sponsorus Latvijā, kas varētu konvertēt šīs mācību stundas uz eiro
un līdz ar to padarītu par realitāti projektu, kuram Latvijas jaunieši mācās (šogad šis projekts ir ”Sākumapmācības cikla ieviešana Rubas speciālajā internātskolā”). Pateicoties Spānijas uzņēmumu un Lariohas pašvaldības atbalstam, mēs varēsim redzēt, ka šis projekts Latvijā kļūst par realitāti.
Vissvarīgākais ir tas, ka tādā veidā studējošie jaunieši aktīvi parāda savu atbildību un solidaritāti, kļūstot par galvenajiem varoņiem ceļā uz pārmaiņām, kuras vēlamies panākt, sniedzot palīdzību attīstībai. Šai kampaņai ir vairāki mērķi: veicināt jauniešu aktīvu pilsoniskumu un uzsvērt to vietu sabiedrībā, dot viņiem iespēju piedalīties starptautiskajā sadarbībā, ieguldot sev pieejamus resursus, kā arī meklēt jaunus izglītības fokusus, kas padarītu mācīšanos pievilcīgāku.
Mēs ceram pārsniegt skaitļus, kas tika sasniegti pagājušajā gadā: 449.095 stundas/eiro un 56.434 dalībnieki.

No comments: